Teknolojideki hızlı gelişmeler (otomasyon) ve Yapay Zekâ’nın yaşamın her alanına girmesi gerçeği, çalışma hayatını ve işin geleceğini etkileyecektir. Bunun yanı sıra yaşanmakta olan Covid-19 Pandemisi, iş dünyasını, çalışanları ve çalışma düzenini değiştirmiştir. Her yaştan öğrenci için, (kısıtlı) uzaktan eğitim, iş dünyası için de, “uzaktan çalışma”, “hibrit çalışma”, “kısa dönem çalışma” gibi modeller, hızla çalışma hayatına girmiştir. Pandemi süreci sona erse de bu modellerin, 2021 ve sonrasında da gündemde olacağına yönelik değerlendirmeler yapılmaktadır.
Teknolojideki bu gelişmeler, üniversite gençliğini ve çalışan genç nüfusu yakından ilgilendirmektedir. Yeni modellere, yaklaşımlara ve beraberindeki yasal düzenlemelere uyum için, özellikle genç çalışanların, hayat boyu öğrenme çerçevesinde, eğitilmeleri, yeterli-gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmaları bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, Sanayi 4.0 kaçınılmaz olarak çalışanlarda aranan temel yetkinlikleri ve meslekleri etkileyecek ve sonucunda, doğal olarak, bazı mesleklerin kaybolmasına, ve yeni rollerin (mesleklerin) ve işgücünün ortaya çıkması sonucu ortaya çıkacaktır.
Bu panelde, gelecek 10 yılda değişen iş koşulları, yeni çalışma modelleri ve bunun insan üzerindeki etkileri ile kaybolmaya yüz tutan meslekler ve dijital dönüşümle birlikte ortaya çıkan yeni meslekler tartışılacaktır.