10:00-11:30 Kayıt ve Hoşgeldiniz Buluşması
11:30-12:00 Salona Giriş
Salon 1
12:00-13:30 Açılış

  1. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu
  2. “Bilişim ve Demokrasi” Belgeseli

Açılış Konuşmaları:

Ersin TAŞCI
Bilişim’2016 EYK Başkanı
İ. İlker TABAK
TBD Yönetim Kurulu Başkanı
Byron NICOLAIDES
CEPIS Başkanı
Cenk ŞEN
Türksat Genel Müdürü
Ömer Fatih SAYAN
BTK Başkanı
Metin FEYZİOĞLU
Türkiye Barolar Birliği Başkanı
Ahmet ARSLAN
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Binali YILDIRIM
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan
13:30-14:00 Ödül Töreni

  1. TBD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü
  2. TBD Bilişim ve Demokrasi Ödülleri
14:00-14:30 Ara
Salon 1
14:30-16:00 Panel:

İnternet, Yeni Medya ve Demokrasi

“İnternet teknolojilerinin gelişimi internet temelli yeni medya araçlarının ortaya çıkmasını beraberinde getirmiştir. Yeni medya ve geleneksel medya arasında çok keskin bir ayrım ortaya çıkmakla birlikte, geleneksel medya da gelişmelerle birlikte yeniden yapılanmış; internet temelli yapılanmaları da sistemine dahil etmiştir. 15 Temmuz 2016 kanlı darbe teşebbüsü sırasında, geleneksel medya araçları ile yeni medya araçlarının basit ve pratik olarak birlikte kullanılması darbenin önlenmesinde çok yararlı bir kullanıma konu olmuş, yeni medya ortamları demokrasi için tarihi rol üstlenmiştir.Bu panel çerçevesinde genel olarak, çok değerli gazeteciler tarafından “Yeni medya, vatandaş gazeteciliği, sosyal medya araçları üzerinden yapılacak her türlü toplumsal ve siyasal örgütlenme ve aktivitenin demokrasi kültürüne, katılımcılığa, bireysel tercihlerin toplumsal talebe dönüşmesine etkisi nasıl olacaktır?”

15 Temmuz Darbe Teşebbüsüne karşı Demokrasi’ den yana başarılı bir sınav vermiş olan Medya Kuruluşlarımızın, demokratik rejimin güçlenerek devamında medya, yeni medya ve internet alanında gelecek öngörüleri ve beklentileri nelerdir?” soruları tartışılacaktır.

Çağrılı Konuşmacı:

Mehmet AKARCA
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü

Moderatör:

Prof. Dr. B. Zakir AVŞAR
Gazi Ü. İletişim Fak. Öğr. Üyesi

Konuşmacılar:

Abdulkadir SELVİ Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Hande FIRAT
CNN Türk Ankara Temsilcisi
Hadi ÖZIŞIK
İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Banu EL
A Haber Spikeri
Batuhan YAŞAR
TGRT Ankara Temsilcisi
Salon 2
14:30-16:00 Panel:

İşitme Engelliler Konuşuyor : “e-devlette engel yok!”

İşitme ve konuşma engelli bireylerin hayatında kolaylaştırıcı araçlardan biri olan e-devlet kapısından yararlanmada gelinen son nokta nedir?
15 Temmuz Darbe Teşebbüsü sırasında işitme engelliler hangi uygulamalar yardımıyla birbirleriyle iletişime geçti ve darbeye karşı birlikte mücadele ettiler?
Bütün bunların yanıtını bu oturumda “işitme engelliler” kendi işaret dilleriyle anlatacak, bizler dinleyeceğiz.

Moderatör:

Nihat KİHTİR
TÜRKSAT

Konuşmacılar:

Günay BOZKURT
TÜRKSAT
Göktuğ ORTAALAN
TÜRK TELEKOM
Melek İMAN
Ev Hanımı
Sami YENİCE
TÜRKSAT

İşaret Dili Tercümanı:

Pelin KOBAL
TBMM
16:00-16:30 Çay Kahve Molası
Salon 1
16:30-18:00 Panel:

5G’ye Yolculuk

2G, ses iletişimini binalardan bağımsız hale getirdi. 3G benzer bağımsızlığı internet için yaptı. 4G’de ise yüksek çözünürlüklü, gerçek zamanlı video her yerden ulaşılır oldu. 5G ise makinalara ve nesnelere haberleşme özgürlüğü sağlayacak. Sonuçta ortaya çıkacak e-Toplum sayesinde nesnelerin özgürlüğü, insanlığa hizmet edecek ve demokrasimizi daha da güçlendirecek.

Bağlantının gücü ile ortaya çıkan dijital bir dönüşüm neredeyse her sektörde gerçekleşiyor. Benzeri görülmemiş bir bilgi paylaşım imkânı ile insanlar, endüstriler daha fazla işbirliği yapıyor, çok sayıda farklı uzmanlık alanlarını birleştiren çözümler geliştiriliyor ve klasik iş modelleri geride kalıyor. Bu bağlantıyı sağlayan ağlar üzerinde baskı ortada. Bu nedenle mantıksal ağ dilimlerine imkân tanıyan 5G sistemleri kaçınılmaz olacak.

Bağlantının dönüşümün merkezinde olması, 5G sistemlerinin yalnızca iletişimin evriminde değil, aynı zamanda şirketlerin, kurumların ve toplumun genelinin evriminde önemli bir rol oynamasına neden olmaktadır.

Moderatör:

Galip ZEREY
UDHB Müst. Yrd.


Konuşmacılar:

Gediz SEZGİN
TURKCELL Genel Müdür Yardımcısı
Selim SARPER
Argela Genel Müdür Yardımcısı, Türk Telekom Grubu
Hasan SÜEL
VODAFONE  Genel Müdür Yrd.
Ramazan YILMAZ
BTK Teknik Düzenlemeler Dairesi Başkanı
5GTR Forum Koordinatörü
Öner TEKİN NETAŞ Genel Müd. Yrd.
Salon 2
16:30-18:00 Panel:

Siber Tehditler ve Kritik Altyapıların Güvenliği

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında asimetrik siber tehditlerin artmasıyla birlikte “Elektronik Haberleşme”, “Enerji”, “Su Yönetimi”, “Kritik Kamu Hizmetleri”, “Ulaştırma”, “Bankacılık ve Finans” gibi kritik altyapıları hedef alan tehditlerin önlenmesine yönelik olarak Kamu Bilişim Merkezi Yöneticilerince alınması gereken tedbirler değerlendirilecektir. Bu kapsamda siber güvenlik yönetişimi çerçevesinde yapılması gerekenlerin tartışılacağı panel Bilişim Merkezi Yöneticilerinin interaktif katılımıyla gerçekleştirilecektir.

Moderatör:

Prof. Dr. Mustafa ALKAN
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

Konuşmacılar:

Furkan CİVELEK
T.C. Kalkınma Bakanlığı
Bilgi Toplumu Daire Başkanı
Mehmet YILMAZER
EPDK
Bilişim Hizmetleri
Grup Başkanı
Aşkın EMANET
KODGEN
TOGAF Danışmanı
Serbulend ZEREN
Trend Micro
Yönetici, MAM
Bildiri Salonu
14:30-16:00 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Türksel Kaya BENSGHİR
Reflections on Strategic Information Systems Planning: SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats), Balanced Score Card (BSC), and “Cost Oppportunity”, Tunç D. Medeni, Ankara Yıldırım Beyazıt Ü.
Kırgızistan-Türkiye E-Devlet Uygulamaları ve Belge Yönetim Sistemlerinin Karşılaştırmalı Çalışması: Mevlana Programı Kapsamında Kabul Almış bir Proje Başvurusu, Tunç D. Medeni, İ. Tolga Medeni, Gülten Alır, Demet Soylu, Damla Bülbüloğlu, Rita İsmailova, Raimbek Sultanov, Gulshat Muhametjanova, M.Emin Aslan, Musab Talha Akpınar, Ankara Yıldırım Beyazıt Ü.
Vatandaş Katılımının Sağlamasında M-Belediyenin Rolü, Murathan Kurfalı, Ali Arifoğlu, ODTÜ.
Türkiye’de Elektronik İhale Uygulamaları Hakkında Değerlendirmeler, Eren Toprak, Kamu İhale Kurumu.
Demokrasi bir Yazılım Olabilir mi? LiquidFeedback ve DemocracyOS, Özgür Kurtuluş, Kamra Interactive.
16:30-18:00 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Sadi SEFEROĞLU
21. YY Becerileri ve Robotik Okuryazarlık, Hasret Enç, Yükselen Koleji.
Mimarlık Öğrencilerinin Uzamsal Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Oyun Tabanlı Öğretim Yazılımı Önerisi, Çetin Tuker, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ü.
Fiziksel Aktivite Tanıma Sistemi, Güler KALEM, Çiğdem Turhan, Atılım Ü.
Bilişimin Demokratik Boyutu Olarak Açık Veri, Tolga Tellan, Sağlık Bakanlığı.
Herkes İçin Kütüphane Projesi: Belediye Kütüphanelerindeki Personelin Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Kullanımı, Umut Al, Orçun Madran, Hacettepe Ü.
Demokrasinin Gelişiminde Bilişimin Önemi Ve Ülkelerin Karşılaştırmalı Analizi , M.Erdal Balaban, Elif Kartal Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı, İstanbul Ü.
21:00 23. TBD – Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması Finali – Jolly Joker / Ankara
Salon 1
09:30-11:30 Panel:

Siyasetçi Bakışıyla e-demokrasi

Bireysel, Toplumsal ve Siyasal yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen Bilişim Teknolojilerinin bütün bu alanlardaki geleneksel paradigmaları değiştirmeye başladığı ve değişimin hızla devam edeceği kaçınılmaz bir gerçektir.

15 Temmuz Darbe Teşebbüsü sırasında  Hükümet ve Muhalefet Liderlerinin  iletişim araçları üzerinden darbeye karşı Milli Birlik ve Beraberlik duruşunu pekiştirecek mesajlarını tam zamanında vermeleri toplumun tamamına yakınının darbe karşıtı tavır geliştirmelerini sağlamıştır.

Bilişim Teknolojilerinin bundan sonra siyasal yaşama, demokrasinin gelişimine, katılımcılığa, doğrudan demokrasi kültürünün gelişimine katkısı ne olacaktır?

Siyasal yaşamın her alanında Bilişim teknolojileri ile yaşanacak olası değişimler, fırsatlar ve tehditler nelerdir?

Çağrılı Konuşmacı:

Faruk LOĞOĞLU
Emekli Büyükelçi

Moderatör: 

Emrehan HALICI
E – Parti Kurucusu

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Vedat BİLGİN

Ak Parti Ankara Milletvekili AGİT Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı

Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR
CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili
Doç. Dr. Mehmet GÜNAL
MHP Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili
NETAŞ Salonu
09:30-11:30 Panel:

Milli Güvenlik ve Siber Tehditler

Son dönemde iletişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak İnternet protokolleri üzerinden birbirine bağlı çok sayıdaki akıllı cihazın siber uzaya dahil olması, bu cihazları günlük yaşantısında kullanmakta olanların doğrudan siber uzayı hedef alan ortak tehditlere maruz kalmasını da beraberinde getirmiştir. Siber tehditler ekonomik, politik ya da terör amaçlı motivasyonlara sahip olabilirler. Söz konusu tehditler ülkelerin diğer ülkelerle herhangi bir sebeple yaşayacağı ihtilaflarda kullanışlı araçlar olabilirler. Siber tehditlerin gerçekleşmesi halinde bir ülkenin savunma, telekomünikasyon, enerji, finans, su dağıtım ve ulaştırma gibi önemli altyapıları çalışamaz hale gelebilir ve bu durum ülke genelinde etkili sonuçlar üretebilir. Siber güvenlik çok hızlı değişen, bu nedenle hızlı hareket edilmesini zorunlu kılan, uygulanması kolay olmayan, iyi eğitimli uzmanlara ihtiyaç duyan ve maliyetli bir konu olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de gündemindedir.  Panelde siber tehditlere karşı ülke düzeyinde vatandaştan başlayarak siber güvenlik farkındalığının oluşturulması, milli çözümlerin geliştirilmesi, siber güvenliğin ülke genelinde devlet, üniversiteler, özel sektör ve STK’ların işbirliğiyle ele alınması, güçlü bir ekosistem ve yönetişim modelinin oluşturulması gibi konularda yapılması gerekenler güncel bilgilerden yola çıkılarak tartışılacak, somut çözüm önerileri sunulacaktır.

Çağrılı Konuşmacı : 

Reha DENEMEÇ
Cumhurbaşkanlığı
Başdanışmanı

Moderatör:

Prof. Dr. Sıddık YARMAN
TESİD Başkanı

Konuşmacılar:

Defne TOZAN
IBM Türk Genel Müdürü
Müjdat ALTAY
NETAŞ Genel Müdürü
Ahmet Hamdi ATALAY
Havelsan Genel Müdürü
Akif EKİN
Ekin Yönetim Kurulu Başkanı
Çalıştay Salonu
09:30-12:00 Çalıştay

Girişimcilik ile Kadınların Ekonomik ve Sosyal Yaşama Katılımının Artırılması

Meslek sahibi olan veya olmayan kadınlarımızın özellikle “internet yönetişimi”, “aile ve kariyer”, kadın girişimciler”, “sosyal ve kültürel yapı” gibi konularda beklentileri tartışılacaktır.
Ayrıca, çeşitli nedenlerle iş hayatından uzaklaşmış olan meslek sahibi kadınların ekonomik hayata yeniden kazandırılması ve ulusal istihdamın artırılması için bilişim teknolojilerinden nasıl faydalanılabileceği tartışılacaktır.

Moderatör:

Nurcan SUNAY
TBD Ankara Şubesi YK Üyesi ve II. Başkanı

Konuşmacılar:

Sema Önal
ALTINSOY
Milli Güvenlik Genel Sekreterliği Bilişim Müşaviri
Nihal SANDIKÇI
TZV Genel Koordinatörü
Birten GÖKYAY
Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı
Melek Bar ELMAS
TOBB Yazılım Meclisi Başkanı
Prof. Dr. Elif AYDIN
Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı
Nergis ÇAĞILTAY
Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Öğretim Üyesi
Nazlı AKYAY
Girişimci Ev Hanımı
Binnur UÇAKHAN
Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi/Vakıf Yöneticisi
12:00-13:30 Ara
Salon 1
13:30-15:00 Panel:

Bulut Teknolojileri, Büyük veri  ve Demokrasi

Konu : Bilişim Teknolojilerinin her alanda Bulut Bilişime yöneldiği ve birkaç yıl sonra içerisinde Bulut Teknolojilerini barındırmayan her türlü Bilişim uygulamasının kullanılamaz hale geleceği açık..

Bu gelişmeler karşısında Türkiye’ nin tavrı ne olacak?

Bizi bekleyen fırsatlar ve tehditler nelerdir?

Moderatör:

Dr. Mahir ÜLGÜ
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü

Konuşmacılar:

Dr. Özgür DOLGUN
DATAMIND
Ender KIZILKAN
İNNOVA
Ürün Yöneticisi
Suat BAYSAN
TTGV YK Üyesi
Fatih SOYDAN
usishi Bilişim Teknolojileri
Kurucu Başkan
Salon 2
13:30-15:00 Forum:

Sivil Toplum Kuruluşlarının Demokrasiye Katılımında  Bilişim

Farklı kültürlerde değişik organizasyon yapılarıyda karşımıza çıksalarda sivil toplum kuruluşları; kar amacı gütmeden toplum yararına çalışan, demokrasinin gelişmesine katkıda bulunan, bireylerin ortak amaç ve hedefleri doğrultusunda siyasal iradeyi ve karar alıcı yönetimi kamuoyu oluşturmak suretiyle etkileyebilen yapılar olarak bilinmektedir. Bu yapıları oluşturan örgütlenme kültürünün geliştiği toplumlarda demokrasinin iyi işlediğini söylemek mümkündür.

Günümüzde, gelişmiş dünya toplumlarında, sivil toplum kuruluşları ekonomiden politikaya, kültürden sosyal hayatın bütün yönlerine kadar geniş bir yayılma ile günden güne toplumsal hayatta ağırlıklarını daha fazla hissettirmektedirler. Demokrasi kültürü arttıkça, sivil inisiyatif grupları, kurum ve kuruluşlarının etkisi de artmaktadır. Bu durum, vatandaş katılımının sağlanması ile hesap verebilirliğin ve saydamlığın sağlanması ve e-demokrasi kavramı ile yakından ilişkili olmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının gelişmediği bir toplumda, bireyler siyasal iktidarın karar, politika ve uygulamalarına karşı taleplerini anlatmada zorluklarla karşılaşacağı açıktır.

Demokrasiyi yerleşik hale getirmedeki dalgalanmalar sürdürülebilir demokrasinin önemini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda panelde;

– Demokraside sivil toplum kuruluşlarının yeri,

– Demokrasinin sürdürülebilirliği açısından sivil toplum kuruluşlarının sahip olduğu uzmanlık alanlarındaki görüş ve düşüncelerini düzenli ve sürekli olarak siyaset ve yönetimlerle paylaşabilmelerine olanak sağlayan karşılıklı iletişim kanallarını bilişimin olanakları ve fırsatları ile sürekli açık tutacak mekanizmaların ortaya konması,
– Demokrasinin kesintisiz yaşam olanağı bulabilmesi için de uygulanması gerekli bilişim politika ve yasa ve uygulamaların belirlenmesi,

– 15 Temmuz sonrası başlayan süreçte Ülkemize sürdürebilir ileri demokrasinin gelebilmesi ve yaşamasında sivil toplum kuruluşları en önemli aktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Moderatör:

Nezih KULEYİN
TOSYÖV Başkanı

 

Konuşmacılar:

Av. Çağrı Ayhan ŞENEL
Ankara Barosu YK Üyesi
Melek Bar ELMAS
TOBB Yazılım Meclisi Başkanı
Mustafa Kamil SAĞIROĞLU
MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı
Atila ZEYBEK
YASAD YK Üyesi
Dr. İhsan ŞAHİN
ATO
Ertan BARUT
TBD YK Üyesi
Çalıştay Salonu
13:30-15:00 Çalıştay

Ulusal Güvenlikte Siber Güvenliğin Konumu

Günümüzde her şey sayısallaşmış ve bilişim teknolojileri hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu nedenle, bireyler, kritik altyapılar (kamu/özel sektör) ve devletimiz her zamankinden daha çok siber saldırılara açık hale gelmiştir.15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kritik altyapı ve kamu bilgi işlem merkezlerine yönelik siber saldırılarda artış olduğu görülmektedir.

AB tarafından başlatılan Sayısal Gündem 2020 çalışmaları, sözkonusu siber saldırılara karşı dayanıklılığı artırmak, açıkları gidermek, siber güvenliğin ulusal güvenliğe entegrasyonu ve bu zafiyetleri fırsata dönüştürerek katma değeri yüksek ekonomik işler yaratmayı hedeflemektedir.

Bu oturumda;
1.         Kişisel Haklar ve Kişisel Veriler (Süreç)
2.         Farkındalık/Siber Güvenli Yurttaş (İnsan) ve
3.         Siber Güvenlik Teknolojileri

Ana başlıklarında siber güvenliğin insan, süreç ve teknolojik boyutları tartışılacak ve ortak akıl oluşturularak ülkemizin karar vericilerine ışık tutulması sağlanacaktır.

Moderatör:

Ali YAZICI
TBD SG2020 Siber Milli Savunma U.G. Yöneticisi ASELSAN

Konuşmacılar:

Dilek ŞEN KARAKAYA
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Hanım EKEN
TÜRKSAT
Salih TALAY
HAVELSAN Siber Güvenlik Operasyonları Grup Lideri
Mehmet Ali İNCEEFE
Bilgi Güvenliği Derneği
Neşe SAYARI
BIZNET
Ali Yılmaz KUMCU
NETAŞ
15:00-15.30 Çay Kahve Molası
Salon 1
15:30-17:00 Demokrasinin Gelişen Yüzü: Mobil Devlet ve Nesnelerin İnterneti

Gittikçe gelişen mobile teknolojileri ve nesnelerin internetini hem kamu yararına hem de vatandaşlara hizmet götürme amacı ile kullanan mobil devlet, demokrasinin gelişimi ve değişimini göze görünür şekilde etkilemektedir. Bu etki iki acıdan incelenebilir:1. Kamuda Yönetişim: eDevletle birlikte kamu kurumları iş akışlarını ve vatandaşa verdikleri hizmetleri yeni teknolojiler kullanarak geliştirmek zorundadırlar. Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti ile güçlendirilmiş mobil devlet uygulamaları büyük fırsatlar yaratmakla birlikte büyük zorluklar da getiriyor.  Örneğin, vatandaşların özeline saygı duyarak büyük verilerin oluşturulması, paylaşılması ve uygulamada kullanımı bir yandan vatandaşlara ve hayatımıza kolaylıklar sağlayacakken diğer yandan kamu kurumlarına büyük görevler yüklemektedir.2. Demokratik Katılım: Hali hazırda mobil cihaz ve teknolojiler vatandaşlara, kamu yönetimi ile ilgili fikir sahibi, örgütleyici ve uygulayıcı olarak ortaya çıkmaları konusunda büyük bir güç sağlamaktadır. Bu teknolojilerin vatandaşın elinde olumlu ve olumsuz ne gibi sonuçlar doğuracağını bir çok ülkede (Filipinler, Tunus, Libya ve Mısır gibi)  olduğu gibi  ülkemizde de görüyoruz.  Daha akili ve birebirleri ile daha etkin iletişim içinde bulunacak olan yeni teknolojik gelişmelerin vatandaşlar tarafından yaygın olarak erişilebilir ve kullanabilir olması katilim ve demokrasi acısından ne ifade ediyor?Bu panel, yapay zeka ve nesnelerin interneti ile yeni açılımlar oluşturan mobil devleti,  daha ağırlıklı olarak vatandaşların yönetime katılımlarını, yeni teknolojiler ve demokrasi çerçevesinde ele alacaktır.

Çağrılı Konuşmacı:

Prof. Dr. Şirin TEKİNAY
Işık Üniversitesi Rektörü

Moderatör:

İbrahim KUSHCHU
MobileGov UK

Konuşmacılar:

Gökhan FİDAN
ANKAREF
Tuba AYDINOĞLU
Mustafa Kemal Üniv.
Araştırma Görevlisi
Umut DENİZ
Onbiron Kurucu Ortak
Doç. Dr. Göksel DURKAYA
Atılım Üniversitesi
Dr. Alper SARIKAN
Karel Haberleşme Sistemleri Grup Yöneticisi

Salon 215:30-17:00Konu: Bilişim Hukuku ve Demokrasi
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte internetin sunduğu iletişim olanakları da artmıştır. Vatandaşlara sağladığı şeffaflık, sanal topluluklar için yarattığı yeni iletişim ortamları sayesinde internet demokrasi için yepyeni bir mecra olarak ortaya çıkmıştır.“E-Demokrasi”, bireylerin siyasal otorite ve güç odakları karşısında temel hak ve özgürlüklerini meşrulaştırmak için güç aldıkları demokrasi kavramının bir anlamda internet üzerindeki yeni yansımalarını oluşturmaktadır. Bu açıdan e-demokrasi olgusu klasik demokratik uygulamaların tamamlayıcısıdır.İnternetin çağdaş demokrasilerin işleyişi için sunduğu fırsatları göz ardı etmek mümkün değildir. İnternetin kötü amaçlı kullanımı da gerekli düzenlemeler yapılmaz ise demokrasinin önünde bir engel olarak duracaktır.
İnternet gerçekten de katılımcı demokrasiye giden yolda bize daha özgürlükçü ortamlar sağlamaktadır.  Öte yandan  kötü niyetli kişi, grup ve ülkelerin siber saldırılarının önlenmesi demokrasinin güçlü bir şekilde sürdürülebilmesi için gereklidir.Gerek demokrasinin gelişimi ve gerekse tehditlere karşı tedbirlerin alınabilmesi için Bilişim Hukuku alanında neler yapılması gerektiği bu oturumda tartışılacaktır.

Çağrılı Konuşmacı:

Cabir BİLİRGEN
Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyesi

Moderatör:

Av. Hakan CANDURAN
Ankara Barosu Başkanı

Konuşmacılar:

Av. Ceyda Cimilli AKAYDIN
TBD İstanbul Şubesi 2. Başkanı
Av. Nevhan AKYILDIZ
TBD İzmir Şubesi Hukuk Çalışma Grubu Başkanı
Av. Özgür ERALP
Eralp Avukatlık Bürosu
Av. Mehmet Ali KÖKSAL
Köksal&Partners Avukatlık Bürosu

Çalıştay Salonu15:30-17:00

TBD GENÇ ÇALIŞTAYI

Tema: Girişimcilik
Oturum Adı:
Bilişim Dünyasının Girişimci Yüzleri
Konu: Türkiye Bilişim Derneği Genç Çalışma Grubu, bilişim dünyasının tanınmış girişimcileriyle gençleri bir araya getirip

  • Girişimci ruh nedir  ?
  • Nasıl başarılı bir girişimci olunur ?
  • Başarılı girişimcilerin gençlere tavsiyeleri nelerdir ?
  • Genç girişimcilerin sık yaptığı hatalar nelerdir ?
  • Girişimcilerin iş hayatında karşılaştıkları zorluklar nelerdir ?
  • Yeni girişimcileri bekleyen zorluklar neler ?

sorularına yanıt arayacak.

Moderatör:

Olcay AY
ScoreBeyond Türkiye Ofisi Yöneticisi

Konuşmacılar:

İ. İlker TABAK
TBD Yönetim Kurulu Başkanı
Emirhan IŞIK
TBD Genç Ankara Başkanı
Çağatay KARABULUT
Nokta Media – Nokta İnternet Teknolojileri Kurucu Ortağı
Tuna ORBAY
Nokta Media – Nokta İnternet Teknolojileri Kurucu Ortağı
Nesrin SEVİMLİ
NeSS İletişim Ajans Başkanı

Salon 117:00-18:00

Kapanış Oturumu, Ödül ve Plaket Töreni :

Güçlü Demokrasi, Güçlü Devlet için Bilişimin Yol Haritası.

Oturumda ; konferans süresince çalıştaylarda ve panellerde tartışılan konulardan yola çıkarak, bilişim ve demokrasinin etkileşimi sonucunda belirli alanlarda (milli güvenlik, kamu güvenliği, yerli donanım/yazılım endüstrisi, özgürlükler ) ortak akılla oluşturulmuş yol haritası “Sonuç Bildirgesi” olarak kamuoyunun görüş ve takdirlerine sunulacaktır.

Sonuç Bildirgesinin hemen ardından:

– Bilişim Hizmet Ödülleri

– Bilim Kurgu Öykü Yarışması Ödülleri

– Destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri

verilerek “Bilişim ve Demokrasi” TBD 33. Bilişim Kurultayı “Aile Fotoğrafı” çekilecektir.

Moderatör:

Aydın KOLAT
Verisis Genel Müdürü

Konuşmacılar:

Koray ÖZER
TBD II. Başkanı
Ersin TAŞÇI
Bilişim’2016 EYK Başkanı
Ahmet PEKEL
TBD YK Üyesi
Erdal NANECİ TBD Denetim Kurulu Üyesi Nurcan Özyazıcı SUNAY
TBD Ankara Şubesi II. Başkanı
Ali YAZICI
TBD SG2020 Siber Milli Savunma U.G. Yöneticisi ASELSAN
Emirhan IŞIK
TBD Genç Başkanı

Bildiri Salonu09:30-10:45Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali YAZICI
Akıllı Trafik Sistemleri, Ömer Arifoğulları, Emre Şimşek, Ayşe Tülay Aydınoğlu, mobileGov UK.
Endüstri 4.0 İçin 5g Mobil Sistemler Teknolojik Yol Haritası, S. Vedat Karaarslan, ODTÜ.
İş Zekâsında Zamanında, Adrese Teslim Bilgilendirme, Yasemin Şahin, İlter Tolga Doğan, E-Kalite, ODTÜ Teknokent.11:00-12:00Oturum Başkanı: Prof. Dr. Erdoğan DOĞDU
Yönetim Bilişim Sistemlerinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknolojisinin Önemi, Emin Bank, Netcad Yazılım A.Ş. Cyberplaza, Bilkent.
Yüksek Performanslı Bitcoin Madenciliği İçin Sha256 Özet Algoritmasının Eniyilenmesi, Erşen Balcısoy, Kemal Bıçakcı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Ü.13:30-15:00Oturum Başkanı: Prof. Dr. İbrahim AKMAN
Sosyal Medya Paylaşımlarının Hukuki Yönü, Ali Haydar Doğu, Karadeniz Teknik Ü.
Gençlerin Gözünden Sosyalleşme: Sosyal Medya İle İlgili Değerlendirmeler, Yaşariye Yalçın, İzmir Özel Tevfik Fikret İlkokulu/Ortaokulu
Sosyal Medyanın Siyasi Seçimler Üzerindeki Etkileri, Cenk Derinözlü, Hacettepe Ü.15:30-17:00Oturum Başkanı: Doç. Dr. Murat KOYUNCU
Fintech Analizi: Dünyada Fintech Modelleri, Mücahit Gündebahar, Merve Can Kuş Khalilov, İrfan Kurtulmuşlar, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Architecht A. Ş.
Bulut Bilişim Hizmetlerinde Müşteri Deneyim Kalitesi / Qoe (Quality Of Experience), Esin Altın, Koç Sistem.
Fintech Analizi: Türkiye’de Fintech Modelleri, Mücahit Gündebahar, Merve Can Kuş Khalilov, İrfan Kurtulmuşlar, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Architecht A. Ş.